Tapaus Herra Hakkarainen

Olen mielenkiinnolla seurannut tapausta Herra Hakkarainen viimeisen 24h ajan. Herra meni ja uusi eduskuntapaikkansa huimalla yli 5500 äänimäärällä. Viinamäenmiehiä oleva sahuri Viitasaarelta meni uudelle eduskuntakaudelle, että heilahti. Todennäköisesti ne kaikki 5500 suomalaista tietävät, että “Selvinpäin se on kyllä hyvä mies ja kova työmies.” tai “Hyvin Herra on aina asiansa hoitanut, kun ei vain ratkea ryyppäämään” tai “Sillä on fiksuja ajatuksia, jos vain on selvittäpäin.” Se riittää yli 5500 suomalaiselle – kunhan selvinpäin on asiallinen ja kova tekemään töitä, mitä sitä nyt jos välillä sitten ratkeaa – kuka se meistä on mitään sanomaan, kun korkki jää välillä auki itse kullakin. Joissakin asioissa Suomi on äärisuvaitsevainen maa.

Olen elänyt lapsuuteni alkoholisti sedän lähipiirissä. Maalla samassa pihapiirissä asuessa tuli ne viinankirot kovin tutuiksi. Setä oli ammattitaitoinen ja hyvä kirvesmies – siis jos joskus sattui olemaan selvinpäin, kännissä se ei erottanut vatupassia vasarasta. Välillä istui vankilassa ja olipa setä nuorena miehenä kuokkimassa Seutulassa lentokentän pohjaakin, kun erehtyi kännissä rattiin. Loviisan poliisit tuli aikaamyöten tutuiksi ja etunimillä osasivat toisiaan puhutella – saattoivatpa tutut miehet istua kylän baarissa kahvillakin, kun partio kylille sattui. 

Ihmettelin lapsena miten isäni jaksoi kantaa vastuuta. Pappani kuoli isän ollessa juuri rippikoulun käynyt, ja siitä asti isä huolehti niin sisaristaan kuin jo tuolloin alkoholisoituneesta isoveljestään. Vaan mitäpä sitä viinapirulle mitään mahtoi. Joskus setä oli selvinpäin pitkiäkin aikoja ja sitten juomapuoli taas hirtti kiinni. Välillä isä kävi naapurituvan tyhjentämässä kylän juoppolalleista ja taisi joskus ottaa vähän setääkin niskasta kiinni, kun känniläinen oikein pahaksi äityi. Joskus kävi poliisit, jos ei isä peltotöistä ehtinyt juopon vahdiksi ja äijä piti saada valtion pahnoille lepuuttamaan pahimmat rähinäviinat pois. Yrittipä setä kerran ampuakin itsensä, mutta juopolla on juopon tuuri ja huti meni – käsivarresta läpi. 

Setäni oli rapajuoppo. Kaikki meni kurkusta alas ja jos ei rahaa ollut viinaan, niin kiljupannu kävi porstuassa. Mitä vanhemmaksi setä-vainaa kävi niin sitä harvemmassa oli selvät hetket. Kovana kalamiehenä kävi verkoilla ja katiskoilla kesät talvet – metsästysaseet isä oli loputkin takavarikoinut sen jälkeen, kun setä oli henkeään yrittänyt ampumalla ottaa. Juoppohan se oli, mutta huolta siitä piti pitää, kun ei se itse siihen kyennyt – sairas mies vaikka sairaus olikin itseaiheutettu. Ei setä sympatiaa ja teetä saanut, mutta silti siitä huolehdittiin, ettei se mokoma palellu pakkaseen tai polta torppaansa. Lähimmäisestä kannetaan vastuu, aina. 

Miksi media haluaa nyt tehdä Hakkaraisesta vapaata riistaa olevan pellen? Koska Suomi on koulukiusaajien ja välinpitämättömyyden luvattu maa. Matti Nykäset, Tauskit ja Hakkaraiset ovat meille viihdettä ja hyvät otsikot myyvät aina. Vain keskenkasvuisilta voisi odottaa tätä käytöstä, joka nyt on valloillaan: “Hei, se on siellä metsästysmajalla ja se ihan varmasti vetää perseet olalle, mennään kytikselle niin saadaan nauraa kaikki.” tai sitten aamusella: “Hei jäbät, soitetaan sille ja kysytään särkeekö päätä. Lyödääks vetoa, että se ei muista mitään ja on vieläkin ihan kännissä. Soita sä, Kerttu, kun sulla pitää pokka, mä en vaan niin pysty soittaan, kun mä repeen, hei.” Mihin on unohtunut, että jokainen näistä on ihan oikea ihminen? Kukaan ei sitä viinaa Hakkaraisenkaan kurkusta väkisin alas kaada, mutta tarviiko jokaista ryyppyä ja hölmöilyä uutisoida? 

Kun pentuna yritettiin humalaisen sedän kustannuksella naureskella, niin se oli sallittua vain siihen rajaan, kun se oli oikeasti hauskaa – tarkoittaen sitä, että sai nauraa kippurassa, kun oli kalsarit väärinpäin jalassa tai nukahtanut kesällä pihakeinuun. Ylilyöntejä eikä kiusaamista kuitenkaan sallittu, ihmisoikeudet ne oli juopollakin ja kun ei setä itse kyennyt itsestään huolta pitämään, niin jonkun se oli tehtävä. Isäni, pikkuveljenä, kantoi vastuunsa sedästä loppuun saakka, hyväsydäminen kun on.

Ei hukkunut setä verkoille eikä heikoille jäille, mutta viinaan hukkui ja siitä ei pelastusta ollut. Lapsuudesta opin, että juoppoa ei voi pelastaa, jos ei se itse halua pelastua. Jos Jeppe haluaa juoda, niin kyllä se Jeppe juo. Juopon kanssa eläessä vastuu siirtyy ympäristölle. Herra Hakkarainen on eduskuntaan kansanvaalilla äänestetty ja nyt on miehen kanssa elettävä, mutta säännöt ne on Herroillakin. Olkoonkin niin, että aina Suomessa on juoppoja kansanedustajia ollut ja aina tulee olemaan, ei se tarkoita, että yhden Hakkaraisen käytöstä pitäisi hyväksyä – ei pitäisi. Ketään ei kuitenkaan tule pilkata ja tehdä hänestä tarkoitushakuisesti koko maan yhteistä pilkankohdetta.

Eduskuntaryhmän pitää määritellä selvät säännöt ja rajat, joista pidetään kiinni. Jos mokaat niin se on kerrasta poikki, olet ulkona ja ensimmäinen varallaoleva tulee tilalle. Eduskuntaan on valittu 200 edustajaa, joiden velvollisuus ja tehtävä on huolehtia ensi sijaisesti tästä meidän omasta Suomi Oy Ab:stä. Myös Herra Hakkaraisen on itse ymmärrettävä omat vastuunsa. Jos otat, et edusta – Jos edustat, et ota! 

 

AaltoMarja
Sitoutumaton Lempäälä

Liberaali-konservatiivinen toisinajatteleva patriootti, kahden keskenkasvuisen äiti sekä paluun palkkatyöhön tehnyt yrittäjä. Vain muutos on pysyvä olotila, jos ei tapahtuisi muutosta, ei tapahtuisi kehitystä.
Meillä on vain yksi elämä, jossa työ ja koti kulkevat sopuisasti käsi kädessä. Jokainen päivä on lahja, josta tulee olla kiitollinen. Se, että kukaan ei saa määräänsä enempää on pötyä. Maailma ei ole oikeudenmukainen. Raha pyörittää maailmaa, mutta käärinliinassa ei ole taskuja.
Sarkastinen älykäs huumori on osa elämän nautintoa. Kaikki kirjat ovat tarkoitettu luettavaksi, kaikki polut kuljettavaksi. Ihminen asettaa itselleen rajat ja on oman onnistumisensa pahin este. Jos ei koskaan yritä, ei tee virheitä, muttei myöskään mitään koskaan saavuta. Epäonnistumiset ovat etappeja matkalla kohti onnistumista.
Ihmiskuntana olemme osa suurta kokonaisuutta, jossa kaikille asioille on paikkansa ja aikansa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu